Orman İşçileri

 

        Bizler Orman Genel Müdürlüğün 'de 2006 yılın da çıkarılmış olan 5620 Sayılı Kanun gereği 5 ay 29 gün çalışan orman emekçileriyiz, yazları şefliklerde, ormanlarda, dağlarda, taşlarda 7/24 yangın nöbeti tutarak Turkiye 'nin çiğerleri olan Ormanları korumak ile mükellef orman emekçisiyiz, 2018 Yılında çıkan KHK ile 9 ay 29 gün çalıştırılmanın önü her ne kadar açılmış olsa da her sene vizeler hakkın da sıkıntılar yaşanmaktadır.
Bizleri yılın 12 ay çalıştırılması gerektiğini bildikleri halde hala daha mevsimlik işçi sınıfında tutup, yazın 7/24 ailelerimizden ayrı kalıp, kış başı iş hattimiz askıya alınan işçileriz.
 
                                                                                                                        Orman İşçileri

 

Bilinmesi Gerekenler

 

Orman yangınıdoğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan ormanların kısmen veya tamamen yanmasıdır. Yıldırım düşmesi,yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ve sigaratarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı orman yangınları vardır. Ormanların yanması ekolojik olarak bir çok zarara sebep olur. İklim değişikliği ve kuraklık başlıca sonuçlardır.

Ormanları yangınlara karşı korumak için,

1.Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. (Cam, güneş ışığını bir büyüteç gibi çimenlere çeker. Çimenler, tutuşarak çimenlerin alevlenmesine ve dolayısıyla yangının oluşmasına neden olacaktır.)

2.Mangal küllerini söndürmeden dökülmemelidir. Çünkü çimenlerin tutuşarak yangın çıkarma olasılığı vardır.

3.Bir yangın gördüğümüz zaman 110 yangın ihbar hattına bildirmeliyiz; eğer bu bir orman yangınıysa, o zaman 177 alo orman yangını ihbar hattına bildirmeliyiz.

4.Halk görevli kişiler ve çevre örgütleri tarafından bilinçlendirilmeli, bu konuda seminerler ve konferanslar düzenlenmelidir.

5.Ormanda ateş yakmamalıyız, yakmak zorundaysak çimensiz bir alanda ateşin etrafına taş koyarak yakmalıyız.

                      İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları 

  1. Ormanda güvenlik tedbiri almadan ateş yakmak.
  2. Yakılan ateşi söndürmeden bırakmak. Özellikle mangal için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması.
  3. Sönmemiş sigara izmariti ve kibriti yere atmak.
  4. Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak.
  5. Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak.
  6. Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak, güneş ışığının camdan yansıyarak otları yakması.
  7. Çocukların orman içinde ateşle oynamaları
  8. Eğlence veya gösteri için ormanda ateşle bir şeyler yapılması ateş yakılması
  9. Yere atılan camların çimenlere yansıması ve ateş çıkması...
  10. Havaya atılan kurşunlu silahlardan

                       Kasıtlı çıkarılan orman yangınları 

  1. Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için çıkarılan yangınlar.
  2. Yabani hayvanları uzaklaştırmak.
  3. Gelir elde etmek.

 

ORMAN YANGINLARI

 Genel tanımıyla ifade edecek olursak; serbest yayılma eğiliminde olan ve ormanda yaşama birliğine katılan canlı ve cansız bütün yanabilir varlıkları yakıp yok edebilen ateşe "orman yangını" denmektedir.

Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de orman varlığını tehdit eden faktörlerin başında orman yangınları gelmektedir. Orman yangınlarının çıkış sebeplerine baktığımızda, yıldırım gibi doğal nedenlerin % 5-6 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğunu görmekteyiz... Dolayısıyla ülkemiz ormanları için en tehlikeli varlığın "İNSAN" olduğunu söylemek yanlış olmaz.. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız.