Çaykur Mevsimlik İşçilerinin Sorunlarını BAŞBAKAN’a Sordu!

19.02.2012 13:05

 

Artvin Milletvekili, Meclis Başkanlığına Sunduğu Soru Önergesiyle ÇAYKUR’da Çalışan Mevsimlik İşçilerinin Sorunları İle İlgili Konuları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cevaplamasını İstedi.

 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Sunduğu Soru Önergesiyle, ÇAYKUR’da Çalışan Mevsimlik İşçilerin Sorunları İle Alakanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Yazılı Cevap İstedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Meclis Başkanlığına Sunduğu Soru Önergesinden şunları Kaydetti;
Çaykur Mevsimlik işçilerin yıl içinde çayın verimlilik durumuna göre çalışma süreleri en az 120, en çok 179 gündür. Mevsimlik işçiler; yılın 179’ncu gününde kadro vermemek adına işten çıkarılır. İşten çıkarılan işçilerin sigorta ödemeleri de kesilir. Hiçbir işveren geçici eleman almak istedikleri için, kalan 7-8 ay süre zarfında sigortalı olarak herhangi bir işte de çalışamamaktadırlar. Ayrıca bu kısıtlı imkanlar dahilinde çalışan işçilere hak ettikleri maaş’da, alınması gerek tarihten 15 - 20 gün geç verildiği iddia edilmektedir. Maaşlarını verilmesi gereken tarihte alamayan mağdur işçiler, piyasaya ödemesi gereken (Elektrik, su, telefon vb gibi) faturaları zamanında ödeyemeyip gecikme faizi ödemektedirler. Ödemelerdeki bu düzensizlik mevsimlik işçilerimizi bir hayli mağdur etmiştir.

Bu çerçevede;
1-      Çaykur’un yıl içinde 4-5 ay çalıştırdığı mevsimlik işçilerin özlük ve sosyal hakları hakkında bir çalışmanız, iyileştirmeniz var mıdır?

2-      Ülkemizde 12 ay çalışan memur ve işçilerin geçim sıkıntısı çektiğini hepimiz bilmekteyiz. 12 ay maaş alıp da geçinemeyen işçilerin 4-5 ay çalışıp geçinmesini nasıl beklersiniz? Bu mevsimlik işçilerin evlerini geçindirdiklerini ve refaha kavuştuklarını düşünüyor musunuz?

Geri