Sözleşmeli personele müjde!

18.02.2012 13:21

 

Bakan , 17 bin 800’ü belediyelerden olmak üzere, 151 bin sözleşmelinin kadroya alınması için yapılan çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

 

Belediyelerde sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 18 bin personel için yapılan kadro çalışmalarında kapsam genişletildi. Geçen hafta pazartesi günü gündeme gelmesi beklenen, ancak Bakanlar Kurulu toplantısının, Başbakan'ın rahatsızlanması üzzerine iptal edilmesiyle ertelenen çalışmada sona gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı , 151 bin in kadroya geçirilmesi konusunda yapılan çalışmayı tamamladıklarını, son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceğini söyledi.

Türki Gazetesi'deki habere göre; Bakan Faruk Çelik, gazetemize yaptığı açıklamada, 17 bin 800'ü belediyelerden olmak üzere bazı KİT'lerle kamu kuruluşlarında çalışan 151 bin sözleşmeli personelin kadroya alınması için yaptıkları çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Daha önce çıkarılan bir yasa ile 200 bine yakın sözleşmeli personelin kadroya geçirildiğini hatırlatan Çelik, bu kapsam dışında kalan 151 bin sözleşmeli için de çalıştıklarını dile getirdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ

Yerel yönetimlerdeki 17 bin 800 sözleşmeli personelin yanı sıra diğer kamu kuruluşlarında çalışan sözleşmeli personel için de çalışma yapılması talimatını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiğini dile getiren Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Biz de bakanlık olarak bu çalışmayı tamamladık. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuda hazırladığımız raporu sayın Başbakan'a sunacağım. Kendileri onaylarsa biz hızla yasal düzenlemeyi TBMM'ye göndereceğiz" dedi. Çalışanlarının bir kısmı sözleşmeli olup da kadroya alınması planlanan kuruluşlar arasında, yerel yönetimler, belediyeler, TRT gibi birçok kamu iktisadi kuruluşları da bulunuyor.

Ek maliyet getirmeyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma tamamlanmadan önce, sözleşmeli personelin kadroya alınması halinde ücretlerinde farklılık oluşacağına, bunun da bütçede yükü artıracağına dair endişeleri bulunduğunu ifade etti. Çelik, "Çalışma tamamlandı. Böyle bir endişeye gerek olmadığını gördük. Ücretler artmayacak, herhangi bir ek maliyet de gelmeyecek" diye konuştu. Binlerce sözleşmeli personel, uzun süredir bakanlığının yaptığı çalışmayı bekliyor.

Emekli enflasyona ezdirilmeyecek

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin enflasyon karşısında ezdirilmeden makul bir yaşam standardına sahip olmalarının sağlanmaya çalışıldığını ifade etti. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan'ın yazılı soru önergesini cevaplayan Bakan Çelik, 2008 ekim başı itibarıyla gelir ve aylıkların her yılın ocak ve temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere bir önceki altı aylık döneme göre açıklanan en son temel yıllık tüketici fiyatları endeksindeki değişim oranı kadar belirleneceğinin öngörüldüğünü hatırlattı. 2011 yılı temmuz-aralık döneminde TÜFE artışının yüzde 6.79 olduğundan aylıkların bu oranda artırıldığını hatırlatan Çelik, emekliler arasında maaş adaletsizliğini gideren İntibak Yasası'nın Meclis'e gönderildiğini de hatırlattı.

Kadınlar ve engellilerin çalışma imkânı artacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu ve özelde işçi ve memur açığının 46 bin civarında olduğunu söyledi.
 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu ve özelde işçi ve memur açığının 46 bin civarında olduğunu söyledi. İstihdam, Çocuk İşçiliği ve Sosyal Yardımlar Konularında İşbirliği Protokolünü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile imzalayan Çelik, kadın ve engellilerin sosyoekonomik konumlarının güçlendirilmesi ve istihdamının artırılması için çalışma yapıldığını ifade etti. 2023 yılına kadar işsizliği yüzde 5'e çekmeyi hedeflediklerini de vurgulayan Çelik, "Türkiye genelinde kamu ve özelde 16 bin 440 iş yerinde 106 bin 143 engelli personel çalıştırılması gerekiyor. Halbuki istihdam edilen personel sayısı 83 bin 705. Kamu ve özelde engelli istihdam açığı 22 bin 438. Memur olarak da 44 bin 189 kişi çalıştırılması gerekirken bu sayı 20 bin 829. Kamu ve özelde 46 bin engelli vatandaşımızın istihdamı mümkündür" dedi. Bakan Fatma Şahin ise sığınma evlerinde kalan kadınların İŞKUR'la bağlantısının kurulacağını, bu kişilerin istihdama kazandırılacağını söyledi. Şahin, "Anne olup çalışmak isteyen, evde yaşlısı olan kadının çalışma hayatını rahatlatacak tedbir alacağız" diye konuştu.

Sözleşmeli işçi memur olabilecek mi?

Kamu kurumlarında avukat, mühendis, mimar, tekniker ve benzeri görevleri yürütmelerine rağmen sözleşmeli işçi statüsünde istihdam edilen üniversite mezunu personelin memur statüsüne geçirilmesi istendi. Bu şekilde kamuda işçi statüsünde çalışan mühendisin kamuya maliyeti 5 bin TL iken memuriyete geçmesi halinde kamuya maliyetin 4 bin 680 TL'ye düşeceği iddia edildi. Burada devletin kazancı 320.17 TL'yi bulacak. Yine kamuda işçi statüsünde çalışan avukatın devlete maliyeti 4 bin 533 TL iken memuriyete geçmesi halinde devlete maliyeti 3 bin 602 TL şeklinde gerçekleşecek. 

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Genel Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret ederek Memur-Sen'e bağlı sendikalar tarafından sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik talepleri içeren dosyayı sundu. 

Sunulan raporda; 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilenler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında "sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edilen kamu görevlilerine isteğe bağlı olarak "memur"(kadrolu) statüsüne geçiş olanağı sağlanması gerektiği belirtildi. 

632 sayılı KHK'nin içeriğinde yer alması gerektiği halde geçiş olanağından yoksun bırakılan sözleşmeli personel statüsündeki kamu görevlilerinin sayısının da azımsanmayacak düzeyde olduğu bu nedenle 632 sayılı KHK ile sağlanan "kadrolu statüye geçiş" olanağından yararlandırılmayan personelin de bu haktan yararlanmasına dönük düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Artıca, 399 Sayılı KHK eki II Sayılı Cetvele tabi unvanlarda görev yapan sözleşmeli personelin de istekleri halinde kadrolu statüye geçirilmeleri talep edildi. 

ÜNİVERSİTE MEZUNU SÖZLEŞMELİ İŞÇİ, MEMUR KADROSUNA GEÇİNCE MAAŞI DÜŞÜYOR

Bakan Çelik'e sunulan dosyada, kamu kurumlarında avukat, mühendis, mimar, tekniker ve benzeri görevleri yürütmelerine rağmen işçi statüsünde istihdam edilen yükseköğretim programlarından mezun personelin ÇAYKUR'da yapıldığı gibi memur statüsünde geçişlerine olanak sağlayacak maddelere yer verilmesinin de uygun olacağı belirtildi. Örneğin kamuda işçi statüsünde çalışan mühendisin kamuya maliyeti 5 bin TL iken memuriyete geçmesi halinde kamuya maliyeti 4 bin 680.43 TL olacak. Burada devletin kazancı 320.17'yi bulacak. Yine kamuda işçi statüsünde çalışan avukatın devlete maliyeti 4 bin 533.09 TL iken memuriyete geçmesi halinde devlete maliyeti 3 bin 602.63TL olacak. Burada devletin kazancı 485.99 TL şeklinde gerçekleşecek. 4 yıllık fakülte mezunu teknikerin devlete maliyeti 4 bin 316.01 TL iken memuriyete geçmesi halinde devlete maliyeti 3 bin 602.63 TL olacak. Memuriyete geçmesi halinde devletin kazancı 713.38 TL'yi bulacak. Dört yıllık üniversite mezunu memur, raportör, veri kayıt, dava takip raportörü, idari eğitim uzmanının 3 bin 521.01 TL devlete maliyeti varken, memuriyete geçmesi halinde devlete maliyeti 3 bin 165.18 TL olacak. Devletin kazancı ise 355.83 olarak gerçekleşecek. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında, sözleşmelilerin kadrolu olmasına yönelik çıkarılan 632 sayılı KHK'nın bütün sözleşmelileri kapsamadığını bildiklerini, buradan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi için önerileri de dikkate alarak bir çalışma yapacaklarını söyledi. 399 Sayılı KHK eki II Sayılı Cetvele tabi unvanlarda görev yapan sözleşmeli personelin istekleriyle işçi kadrosunda çalışan üniversite mezunu mimar-mühendis gibi çalışanların istekleri halinde kamuda statülerine uygun kadroya geçme isteklerine yönelik taleplerin, değerlendirilmek ve üzerinde çalışmak üzere Devlet Personel Başkanlığı'na göndereceğini söyleyen Bakan Çelik, kendi amaçlarının da çalışma barışını sağlamak, kamuda verimliliği artıracak önlemler almak olduğunu ifade etti.

Geri